TYPE 2 DIABETES MELLITUS ON TRIGLYCERIDE LEVELS AND BLOOD PRESSURE

Wirawan Anggorotomo, Tessa Sjahriani, Masroni Masroni

Abstract


Background: Diabetes Mellitus (DM) is a group of metabolic diseases characterized by an abnormality of insulin secretion, insulin work, or both. DM cases in Indonesia as many as 8,5 million cases in 2013. Prevalence based on diagnosis or symptoms according to the health departement of 2,1%.

Purpose: To know the correlation of type 2 diabetes mellitus on triglyceride levels and blood pressure

Methods: This study used secondary data derived from the medical record status of patients with diabetes mellitus. The method used is analytic observational with cross sectional approach. Sampling technique using purposive sampling. The population of this study is the diabetes mellitus type 2 in 2017 as many as 151. Sample of 109 respondents. Data analyzed by univariate and bivariate using Chi Square analysis.

Results: The frequency of respondent characteristic on female gender as much 57,8%, based on age group >45 old counted 58,7%. Blood pressure frequency distribution found hypertension as much 63,3%. High frequency distribution of triglyceride levels is 67,9%. The Chi Square analysis result there is a significant correlation of type 2 diabetes mellitus on triglyceride levels and blood pressure with Odds Ratio 6,865 with p-value of 0,009.


Keywords


Type 2 Diabetes Mellitus, blood pressure, Triglyceride.

Full Text:

PDF

References


Amtiria, H. R. (2016). Hubungan pola makan dengan kadar gula darah pasien diabetes melitus tipe II di poli penyakit dalam RSUD DR. H. Abdul Moeloek Provinsi Lampung tahun 2015.

Danuyanti, I. G. A. N., Kristinawati, E., & Resnhaleksmana, E. (2018). Hubungan Kadar Nitrit Oksida (NO) Dalam Darah Terhadap Resiko Kejadian Diabetes Mellitus Tipe 2 Dengan Hipertensi di RSUP NTB. Jurnal Kesehatan Prima, 8(1), 1207-1215.

Hall, G., & Guyton, A. C. (2015). Buku ajar fisiologi kedokteran. Setiawan, I., penerjemah. Terjemahan dari: Textbook of medical physiology Jakarta: Penerbit Buku Kedokteran EGC.

Kementrian Kesehatan Republik Indonesia, (2013). Riset kesehatan dasar (Riskesdas) 2013. Jakarta: Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan.

Kumar, V., Abbas, A. K., & Fausto, N. (2010). Hypertensive vascular disease. Pathologic Basis of Disease, 10th ed. WB Saunders, 525-530.

Manaf, A. (2014). Insulin: Mekanisme sekresi dan aspek metabolisme. Dalam: Buku ajar ilmu penyakit dalam jilid III edisi, 4, 1868-69.

Mutmainah, I. (2013). Hubungan Kadar Gula Darah Dengan Hipertensi Pada Pasien Diabetes Melitus Tipe 2 Di Rumah Sakit Umum Daerah Karanganyar (Doctoral dissertation, Universitas Muhammadiyah Surakarta).

Novian, A. (2013). Faktor yang Berhubungan dengan Kepatuhan Diit Pasien Hipertensi (Studi Pada Pasien Rawat Jalan di Rumah Sakit Islam Sultan Agung Semarang Tahun 2013) (Doctoral dissertation, Universitas Negeri Semarang).

Perhimpunan Rumah Sakit Seluruh Indonesia. (2011). Republik Indonesia Rangking Keempat Jumlah Penderita Diabetes Melitus Terbanyak Dunia. Cited on January 18 2018, dari http://www.pdpersi.co.id/kegiatan/ppidasar0416.pdf

Purnamasari, D. (2014). Diagnosis dan klasifikasi diabetes melitus. Sudoyo, Aru W., Bambang Setyohadi, Idrus Alwi, Marcellus Simadibrata, Siti Setiati. Buku Ajar Ilmu Penyakit Dalam Jilid, 5, 1880-1883

Rahayu, P., Utomo, M., & Setiawan, M. R. (2012). Hubungan Antara Faktor Karakteristik, Hipertensi dan Obesitas dengan Kejadian Diabetes Mellitus di Rumah Sakit Umum Daerah Dr. H. Soewondo Kendal. Jurnal Kedokteran Muhammadiyah, 1(2).

Simbar, M., Pandelaki, K., & Wongkar, M. C. P. (2015). Hubungan Lingkar Pinggang dengan Profil Lipid pada Pasien Diabetes Melitus Tipe 2. e-CliniC, 3(1).

Siringoringo, Y. P. R. (2015). Perbedaan Kadar Trigliserida Pada Penderita Diabetes Melitus Tipe 2 Dengan Hipertensi Dan Tanpa Hipertensi Di RSUD Moewardi (Doctoral dissertation, Universitas Muhammadiyah Surakarta).

Sudoyo, A. W., Setiyohadi, B., Alwi, I., Simadibrata, M., & Setiati, S. (2006). Buku ajar ilmu penyakit dalam. Jakarta: FKUI, 400-411.

Sujaya, I. N. (2008). Pola konsumsi makanan tradisional Bali sebagai faktor risiko kejadian diabetes melitus tipe 2 di Kabupaten Tabanan (Doctoral dissertation, Universitas Gadjah Mada).

Trisnawati, S. K., & Setyorogo, S. (2013). Faktor risiko Kejadian diabetes melitus tipe II di puskesmas kecamatan cengkareng Jakarta Barat Tahun 2012. Jurnal Ilmiah Kesehatan, 5(1), 6-11.

Wicaksono, R. P. (2011). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Kejadian Diabetes Melitus Tipe 2 (Studi Kasus di Poliklinik Penyakit Dalam Rumah Sakit Dr. Kariadi (Doctoral dissertation, Faculty of Medicine).

Wijaya, A, A,. (2010). Perbedaan Profil Lipid Antara Pasien Diabetes Melitus Tipe 2 Dengan Hipertensi dan Tanpa Hipertensi. Karya Ilmiah S1 Kedokteran Universitas Sebelas Maret Surakarta, Surakarta.




DOI: https://doi.org/10.33024/minh.v1i1.845

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2017

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.