Effect of Ice Cream Given Secang Wood Extract (Caesalpinia Sappan L.) on the Intensity of Disminorea Pain in Young Women in the Kunduran Puskesmas Area Blora District

Dwi Apriliani Puspitawati, Mardiyono Mardiyono, Dina Indrati, Melyana Nurul, Supriyana Supriyana

Sari


ABSTRACT

 

Dysmenorrhea is pain during menstruation, the cause in the blood is an imbalance of progesterone hormones, prostaglandins and stress / psychological factors that cause dysmenorrhea in women. Interventions that can be applied in dealing with the above problem is the provision of herbal therapy ice cream secang wood extract.  This research to proved the benefits of Secang Wood Extract Ice cream (Caesalpinia Sappan L.) with vitamin E supplements on reducing Dysmenorrhea Pain Intensity in Adolescent Girls.  This research is true experimental using pre-post test approach with control group design. Sampling was done with simple random sampling technique obtained 62 adolescent girls, Statistical analysis used Paired T - Test and Wilcoxon, and Mann Whitney U.  Gave ice cream Secang Wood Extract dose of 100 grams / cup with the content of secang wood extract 246.7 mg / 60 kgBB before and after against Dysmenorrhea Pain with p value (p = 0.000 <0.05), meaning there is a difference between before and after consumption of Secang Wood Extract Ice cream (Caesalpinia Sappan L.). The difference test in the Intervention group shows a meaningful difference with a value of(p = 0.000), meaning that the administration of Secang Wood Extract Ice cream (Caesalpinia Sappan L.) and has an effect on reducing the intensity of dysmenorrhea pain in adolescent girls.  The Conclusion is the content of brazilin (40 mg) and flavonoids (1.47mg) in the ice cream preparation of Secang Wood Extract in the size of 100 grams can reduced the pain level of dysmenorrhea.

 

Keywords: Ice cream, Secang, Adolescents, Dysmenorrhea, Vitamins


Referensi


Aisyaroh Noveri, Isna, H., & Shinta, S. (2022). Faktor Yang Menyebabkan Dismenore Pada Remaja. Jurnal Health Sains, 3(11).

Basri. (2021). Studi Pembuatan Es Krim Dengan Penambahan Ekstrak Bunga Telang (Clitoria Ternatea L.).

Elisa, Nanda A. D. (2019). Potensi Penggunaan Pewarna Alami Kayu Secang (Caesalpinia Sappan L) Terhadap Kualitas Organoleptik Dan Total Asam Yoghurt Susu Kambing. Program Studi Gizi, 28–45.

Fatmawati, M., Riyanti, E., & Widjanarko, B. (2019). Asuhan Menstruasi. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 4(3), 1036–1043.

Hadisaputro., s, Santoso., B., Supriyana. (2020). Ekstrak Ubi Ungu Sebagai Obat Antihipertensi Adjuvan Hipertensi Pascapersalinan. Strada Jurnal Ilmiah Kesehatan, 9(2), 443–449.

Horman, N., Manoppo, J., & Meo, L. N. (2021). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Kejadian Dismenore Primer Pada Remaja Puteri Di Kabupaten Kepulauan Sangihe. Jurnal Keperawatan, 9(1), 38. Https://Doi.Org/10.35790/Jkp.V9i1.36767

Irawan, E. W., Sipahelut, S. G., & Mailoa, M. (2022). Potensi Ekstrak Kayu Secang (Caesalpinia Sappan L.) Sebagai Pewarna Alami Pada Selai Pala (Myristica Fragrans H.). Jurnal Teknologi Hasil Pertanian, 15(1), 74. Https://Doi.Org/10.20961/Jthp.V15i1.58031

Julianto, A. D. I., & Putra, H. (2022). Karakteristik Fisikokimia Dan Sensori Hard Ice Cream Dengan Penambahan Ekstrak Cair Dan Serbuk Jahe Sambiloto.

Larasati, T. A., A., & Alatas, F. (2019). Dismenore Primer Dan Faktor Risiko Dismenore Primer Pada Remaja. Majority, 5(3), 79–84.

Lestari, N. P., Tjandrakirana, & Kuswanti, N. (2019). Pengaruh Pemberian Campuran Cairan Rebusan Kayu Secang (Caesalpia Sappan L.) Dan Daun Lidah Buaya (Aloe Vera) Terhadap Kadar Glukosa Darah. Lenterabio, 2(1), 113–119. Http://Ejournal.Unesa.Ac.Id/Index.Php/Lenterabio

Manurung, R. J. (2020). Kualitas Kimia Es Krim Susu Kambing Dengan Penambahan Ekstrak Daun Pandan Wangi (Pandanus Amaryllifolius Roxb).

Nomer, N. M. G. R., Duniaji, A. S., & Nocianitri, K. A. (2019). Kandungan Senyawa Flavonoid Dan Antosianin Ekstrak Kayu Secang (Caesalpinia Sappan L.) Serta Aktivitas Antibakteri Terhadap Vibrio Cholerae. Jurnal Ilmu Dan Teknologi Pangan (Itepa), 8(2), 216. Https://Doi.Org/10.24843/Itepa.2019.V08.I02.P12

Perdana, R. M., Amir, M. N., & Mamada, S. (2020). Pengaruh Pemberian Ekstrak Etanol Kayu Secang (Caesalpinia Sappan L.) Secara Subkronik Terhadap Bobot Jantung Dan Paru Tikus Putih Jantan (Rattus Norvegicus). Majalah Farmasi Dan Farmakologi, 24(2), 63–66. Https://Doi.Org/10.20956/Mff.V24i2.10683

Rejeki, S. (2019). Gambaran Tingkat Stres Dan Karakteristik Remaja Putri Dengan Kejadian Dismenore Primer. Jurnal Kebidanan, 8(1), 50. Https://Doi.Org/10.26714/Jk.8.1.2019.50-55

Rina, O. (2021). Identifikasi Senyawa Aktif Dalam Ekstrak Etanol Kayu Secang ( Caesalpinia Sappan . L .). Prosiding Semirata Fmipa Universitas Lampung, 215–218.

Rishel. (2018). Pengaruh Pemberian Vitamin E Terhadap Kadar Prostaglandin Dan Tnf- Α Program Pascasarjana Biomedik Fakultas Kedokteran Universitas Andalas Padang 2018.

Rohmah. (2021). Uji Aktivitas Antioksidan Ekstrak Etanol Kayu Secang (Caesalpinia Sappan L.) Menggunakan Metode Dpph Dan Potensinya Sebagai Sun- Protection Melalui Uji Spf Secara In Vitro (Vol. 3, Issue 2).

Rustam, E. (2022). Gambaran Pengetahuan Remaja Puteri Terhadap Nyeri Haid (Dismenore) Dan Cara Penanggulangannya. Jurnal Kesehatan Andalas, 4(1), 286–290. Https://Doi.Org/10.25077/Jka.V4i1.236

Sampara, N., & Prianti, A. T. (2021). Penanganan Disminorhea Dengan Air Rebusan Kayu Secang Pada Remaja Putri. Mega Pena: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(1), 1–6. Https://Doi.Org/10.37289/Mp

Saraswati, P. D. W., Suiraoka, I. P., & Kusumajaya, A. A. N. (2020). Tingkat Konsumsi Kalsium, Seng, Vitamin E Dan Dismenorea Primer Pada Siswi Sma. Jurnal Kesehatan, 11(3), 371. Https://Doi.Org/10.26630/Jk.V11i3.2163

Sari, T. M. (2022). Faktor Faktor Yang Berhubungan Dengan Dismenorea Pada Remaja Putri Di Man 1 Ogan Komering Ulu Tahun 2021. Jurnal Ilmu Kesehatan Umc, 11(1), 42.

Sulistyowati, D. I. D., Soejoenoes, A., Hadisaputro, S., Sujianto, U., & Mardiyono. (2023). Efektifitas Ekstrak Nano Daun Kelor (Moringa oleifera) terhadap Penurunan Tingkat Kecemasan dan Tekanan Darah pada Ibu Hamil dengan Hipertensi. Jurnal Keperawatan, 15(1), 339–348. http://journal2.stikeskendal.ac.id/index.php/keperawatan/article/view/593

Sucita, R. E., Hamid, I. S., Fikri, F., & Purnama, M. T. E. (2019). Ekstrak Etanol Kayu Secang (Caesalpinia Sappan L.) Secara Topikal Efektif Pada Kepadatan Kolagen Masa Penyembuhan Luka Insisi Tikus Putih. Jurnal Medik Veteriner, 2(2), 119. Https://Doi.Org/10.20473/Jmv.Vol2.Iss2.2019.119-126

Suraini, & Enlita. (2021). Uji Potensi Ekstrak Kayu Secang (Caesalpina Sappan L.I) Dalam Menghambat Pertumbuhan Jamur Candida Ablicans. Jurnal Kesehatan Perintis, 2(4), 47–56.

Widhasari, S. R. (2019). Kelayakan Ekstrak Kayu Secang Sebagai Pewarna Alami Kosmetika Blush On. Skripsi, 8(1), 54.

Widiatami, T., Widyawati, M. N., & Admini, A. (2019). Study Literature Tentang Pemberian Minuman Kunyit Asam Terhadap Tingkat Nyeri Menstruasi Pada Remaja Putri. Jurnal Kebidanan, 8(2), 139.https://doi.org/10.31983/jkb.v8i2.3743

Widyanthi, N. M., Resiyanthi, N. K. A., & Prihatiningsih, D. (2021). Gambaran Penanganan Dismenorea Secara Non Farmakologi Pada Remaja Kelas X Di Sma Dwijendra Denpasar. Jurnal Inovasi Penelitian, 2(6), 1745–1756.




DOI: https://doi.org/10.33024/mahesa.v4i6.14677

Refbacks

  • Saat ini tidak ada refbacks.


Publisher: Universitas Malahayati Lampung


Creative Commons License
Semua artikel dapat digunakan dibawah lisensi Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License


kostenlose besucherzähler