Pijat teknik marmet pada post partum dan produksi ASI

Dewi Yustianti, Susilawati Susilawati, Dessy Hermawan

Abstract


The effect of marmet technique and breast milk production in postpartum

Background: Breast milk coverage in Indonesia is only 42%. This figure is clearly below the WHO target which requires coverage of breast milk up to 50%. The inability of breastfeeding mothers can be prevented by teaching appropriate techniques to expedite the release of breast milk, one of which is the technique of marmet which is a massage using two fingers that can stimulate the hormone oxytocin to produce milk.

Purpose: Knowing the effect of marmet technique and breast milk production in postpartum.

Methods: This type of quantitative research with quasi-experimental research designs or quasi-experimental with two groups pretest-posttest. The study population of post partum at community medical center (BPM Nurhayati, S.ST) Jati Agung Sub district, South Lampung Regency of 56 post partum mothers and 30 samples. 15 samples treated marmet technique and 15 as comparison groups. The technique sample with accidental sampling. Analysis data of univariate and bivariate t-test.

Results: There was a significant difference before and after the Marmet technique shows the highest significant was after the Marmet technique because of the meanest values with a difference of 40.63 milliliters of Breast milk and t-test results 11.398 and p-value 0.000 <0.05.

Conclusion: There was a significant influence before and after the technique of Marmet on breast milk Production in Post Partum.

Keywords: Breast Milk Production; Marmet technique; Postpartum

Pendahuluan: Cakupan ASI di Indonesia hanya 42%. Angka ini jelas berada di bawah target WHO yang mewajibkan cakupan ASI hingga 50%. Ketidakmampuan ibu menyusui dapat dicegah dengan mengajarkan teknik yang sesuai untuk memperlancar pengeluaran ASI, salah satunya dengan teknik marmet yang merupakan pijitan dengan menggunakan dua jari yang dapat merangsang hormone ositosin untuk memproduksi ASI.

Tujuan: Diketahui pengaruh tekhnik marmet terhadap peningkatan produksi ASI pada ibu post partum.

Metode: Jenis penelitian kuantitatif dengan rancangan penelitian quasi eksperimen atau eksperimen semu dengan two group pretest-postest. Populasi penelitian ibu post partum di BPM Nurhayati, S.ST Kecamatan Jati Agung Kabupaten Lampung Selatan sebanyak 56 ibu post partum dan sampel sebanyak 30 ibu. Dimana dibagi 2 kelompok, 15 ibu dilakukan perlakuan (teknikmarmet) dan 15 ibu sebagai kelompok pembanding. Teknik sampel dengan acidental sampling. Analisa data univariat dan bivariat uji t (t-test).

Hasil: Ada perbedaan yang signifikan sebelum dan sesudah teknik Marmet menunjukan signifikan tertinggi terdapat pada sesudah teknik Marmet karena sesudah teknik Marmet mempunyai nilai mean paling banyak dengan perbedaan sebanyak 40,63 mililiter ASI dan hasil t-test 11,398 dan nilai p-value 0,000 < 0,05.

Simpulan: Ada pengaruh yang signifikan sebelum dan sesudah teknik marmet terhadap produksi ASI pada ibu post partum.

 


Keywords


Produksi ASI; Teknik Marmet; Post partum

References


Asiyah, N., Rahayu, Y. P., & Akhiriyanti, E. N. (2012). Buku Ajar Masa Nifas dan Menyusui. Jakarta: Mitra Wacana Medika.

Astuti, L. P., & Sari, A. (2017). Pengaruh teknik marmet terhadap pengeluaran asi pada ibu post partum di wilayah kerja Puskesmas Kota Semarang. In Seminar Nasional Kesehatan Reproduksi Menuju Generasi Emas (Vol. 1, No. 1, pp. 95-100).

Astuti, S., Judistiani, R., Rahmiati, L., & Susanti, A. (2015). Asuhan kebidanan nifas dan menyusui. Jakarta: Erlangga.

Astutik, R. Y. (2017). Payudara dan laktasi. Jakarta: Salemba Medika.

Bobak, I. M., Lowdermilk, D. L., Jensen, M. D., & Perry, S. E. (2005). Buku ajar keperawatan maternitas. Jakarta: EGC.

Derek, L. J. (2005). Setiap Wanita. Jakarta: PT Delapratasa Publishing.

Katili, A.A. (2011). Nutrisi dan Metabolisme. Jakarta: UI Press.

Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. (2014). Situasi dan analisis asi eksklusif. Infodatin Kemenkes RI, 1-8.

Kramer, M. S., & Kakuma, R. (2004). The optimal duration of exclusive breastfeeding. In Protecting infants through human milk (pp. 63-77). Springer, Boston, MA.

Maita, L. (2016). Pengaruh pijat oksitosin terhadap produksi ASI. Jurnal Penelitian Kesehatan" SUARA FORIKES"(Journal of Health Research" Forikes Voice"), 7(3), 173-175.

Mardiyaningsih, E. Setyowati, & Sabri, L.(2011). The effectiveness combination marmet technic and oxytocin massage against milk production for post-caesarean section mother in Central Java hospital. Soedirman Nursing Journal, 6(1), 31-38.

Marriott, B. P., White, A., Hadden, L., Davies, J. C., & Wallingford, J. C. (2012). World Health Organization (WHO) infant and young child feeding indicators: associations with growth measures in 14 low‐income countries. Maternal & child nutrition, 8(3), 354-370.

Maryunani, A. (2015). Inisiasi menyusui dini, ASI eksklusif dan manajemen laktasi. Jakarta: Trans Info Media.

Pangestu, S. (2017). Pengaruh teknik marmet dan pijat oksitosin terhadap produksi asi ibu post partum normal di Rumah Bersalin Mardi Rahayu Semarang. Karya Ilmiah, 9.

Patel, U., & Gedam, D. S. (2013). Effect of back massage on lactation among postnatal mothers. International journal of medical research and Review, 1(01).

Ramadani, M., & Hadi, E. N. (2010). Dukungan suami dalam pemberian asi eksklusif di wilayah kerja puskesmas air tawar kota padang, sumatera barat. Kesmas: National Public Health Journal, 4(6), 269-274.

Reeder, S. J., Martin, L. L., & Griffin, D. K. (2012). Keperawatan maternitas: Kesehatan wanita, bayi dan keluarga (edisi 18.) EGC: Jakarta.

Roesli, U. (2013). ASI eksklusif. Jakarta: Trubus Agriwidya.

Sears, M. (2013). The baby book, revised edition: Everything you need to know about your baby from birth to age two. Hachette UK.

Sulistyawati, A. (2009). Asuhan kebidanan pada masa kehamilan. Jakarta: Salemba Medika.

Suradi, R. (2011). Menejemen Lakatasi cetakan ke-5. Jakarta: Perinasia.

United Nations General Assembly. (2015). Sustainable Development goals. SDGs), Transforming our world: the, 2030.

Walyani, E. S., & Purwoastuti, E. (2015). Asuhan Kebidanan Masa Nifas dan Menyusui. Yogyakarta: PT. Pustaka Baru.

Widiastuti, A., Arifah, S., & Rachmawati, W. R. (2015). Pengaruh Teknik Marmet terhadap Kelancaran Air Susu Ibu dan Kenaikan Berat Badan Bayi. Kesmas: National Public Health Journal, 9(4), 315-319.

Wiji, R. N. (2013). ASI dan panduan ibu menyusui. Yogyakarta: Nuha Medika.

World Health Organization. (1983). Infant and young child nutrition.

World Health Organization. (2013). Country implementation of the international code of marketing of breast-milk substitutes: status report 2011.

World Health Organization. (2014). Global nutrition targets 2025: breastfeeding policy brief (No. WHO/NMH/NHD/14.7). World Health Organization.




DOI: https://doi.org/10.33024/hjk.v14i3.1855

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2020 Holistik Jurnal Kesehatan

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.