The Effect of Manggist Skin Juice on The Stability of Blood Sugar Levels in Diabetes Mellitus (DM) Patients

Khairunnisa Batubara, Elvipson Sinaga, Marta Imelda Br. Sianturi, Henrianto Karolus Siregar

Sari


ABSTRACT

 

Blood sugar level refers to the level of glucose in the blood. One that can maintain stable blood sugar levels is mangosteen peel juice, because mangosteen peel juice contains xantones and flavonoids that stabilize blood sugar levels. This study aims to determine the effect of mangosteen peel juice on the stability of blood sugar levels in diabetes mellitus patients at the Public Health Center Sibolangit. The design of this research is Quasi Experiment Design using One-group pretest posttest design. The sample in this study were 10 patients using purposive sampling. Data analysis used Paired Sample T-Test. The results showed that the P-value was 0.027 (P-value <0.05) so it could be concluded that there was an effect of giving mangosteen rind juice on the stability of blood sugar levels in diabetes mellitus patients at the Sibolangit Health Center. Mangosteen peel juice is one of the herbal medicines that can lower blood sugar levels in Diabetes Mellitus patients.

 

Keywords: Juice Mangosteen Skin, The Stability of Blood Sugar Levels


Teks Lengkap:

Download Artikel

Referensi


ADA. (2019). Standar Of Medical Are In Diabetes 2019 (1st ed., Vol. 42, pp. 2–6). USA: American Diabetes Association. Retrievedfromhttps://care.diabetesjournals.org/content/42/Supplement_1

Anik Enikmawati, Ana Mar’atus Sholihah, & Siti Sarifah. (2022). Pengaruh Kulit Manggis Terhadap Penurunan Kadar Gula Darah Pada Penderita Diabetes Mellitus. Jurnal Rumpun Ilmu Kesehatan, 2(2), 9094.https://doi.org/10.55606/jrik.v2i2.738

Ayuliawati, D., Prabowo, A., & Hafiduddin, M. (2019). Upaya meningkatkan Kesehatan Keluarga dengan Kulit Manggis untuk Menurunkan Kadar Gula Darah DM. Karya Tulis Ilmiah. Surakarta:PKUMuhammadiyah.

Chivapat S, Chacalittumrong P, Wongsin P. (2018). Chronic toxicity of garcinia mangostana linn. Thai J Vet Med. 2011;41(1):45-53

Darmawansyih. (2015). “Preparasi Kulit Ekstrak Kulit Buah Manggis Untuk Penangkal Diabetes.” Prosding Seminal NasionalMikrobiologiKesehatan Dan Lingkungan 79–83.

Dungir, Stevi G., Dewa G. Katja, and Vanda S. Kamu. (2017). “Aktivitas Antioksidan Ekstrak Fenolik Dari Kulit Buah Manggis (Garcinia Mangostana L.).” Jurnal MIPA 1(1):11-15.

Dyahnugra, Adinda Ayu dan Simon Bamabang Widjanarko. (2014). Pemberian Ekstrak Bubuk Simplisia Kulit Manggis (Garcinia mangostana L.) Menurunkan Kadar Glukosa Darah Pada Tikus Putih (Rattus norvegicus) Strain Wistar Jantan Kondisi Hiperglikemik. Jurnal Pangan dan Agroindustri. 3(1): 113-123.

Firmansyah, Irfan, Endah Djuwendah. (2015). Produk Hortikultura Menjadi Penyumbang Produk Domestik Bruto Terbesar Ke Dua Setelah Tanaman Pangan Pada Tahun 2012 Yaitu Sebesar 346 , 86 Triliun. Dari Berbagai Jenis Produk Jenis, Manggis.”

Harmoko. (2018). Asuhan Keperawatan Keluarga. Yogyakarta: Pustaka Pelajar.

Herminto, B,dkk. (2016). Pengaruh Konsumsi Kulit Manggis Terhadap Penurunan Kadar Gula Darah Pada Penderita Diabetes Mellitus Di Desa Meteseh Boja Kendal Tahun 2013. Kosala JIK. 2(1): 32- 38.

Ignatavicius, D, D., Workman, M, L,. & Winkelman, C. (2016). Medical-Surgical Nursing: Patient-centeredCollaborative Care (8th Ed.) St. Louis, Missouri: Elsevier.

Kurniawati., Mahdi, C., & Aulanni'am. (2014). Kadar Xanton dalam Jus Kulita Buah Manggis dan Efek Inhibisi Jus Kulit Buah Manggis Terhadap aktivitas Enzim Glukosidase. Natural 2(4).

Laili, N., Roi'sah., Rahmat, N. (2020). Pengaruh Pemberian Ekstrak Garcinia Mangosta Terhadap Kadar Gula darah Pada Penderita Diabetes Mellitus di Desa Satrean Maron Probolinggo. JUKES: Jurnal Ilmu Kesehatan. 3(2): 71-75.

Mardiana, L. (2016). Ramuan dan khasiat kulit manggis. (B. P. W., Ed.) Jakarta: Penebar Swadaya.

Notoatmodjo, S. (2014). Ilmu Perilaku Kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta.

Pedraza-Chaverri, J., Cárdenas-Rodríguez, N., Orozco-Ibarra, M., & Pérez-Rojas, J. M. (2008). Medicinal properties of mangosteen (Garcinia mangostana). Food and Chemical Toxicology, 46(10), 32273239.https://doi.org/10.1016/j.fct.2008.07.024

Pusat Data dan Informasi Kementerian Kesehatan RI. Infodatin Diabetes Melitus In: Pusdatin, editor. Jakarta: KementerianKesehatan;(2018.

Pasaribu, Fidayani; Sitorus, Panal; Saiful, Bahri. (2016). Uji Ekstrak Kulit Buah Manggis (Garcinia mangostana L) Terhadap Penurunan Kadar Glukosa Darah. Journal of Pharmaceutics and Pharmacology, 1(1): 1-8.

Polit, D. F., & Beck, C. T. (2014). Nursing Research: Generating and Assessing Evidence for Nursing Practice (9th ed.). Philadelphia:LippincottWilliams & Wilkins.

Savitri, A. (2016). Tanaman Ajaib: Basmi Penyakit dengan TOGA (Tanaman Obat Keluarga). Cetakan Pertama. Bibit Publisher. Depok Yatman, E. 2012. Kulit Buah Manggis Mengandung Xanthon yang Berkhasiat Tinggi. Wawasan : Universitas Borobudur. Tahun 29 No. 324. hal. 2-9.

Triana, L., & Salim, M. (2017). Perbedaan Kadar Glukosa Darah 2 Jam Post Prandial. Jurnal Laboratorium Khatulistiwa, 1(1), 51. https://doi.org/10.30602/jlk.v1i1.97Warisno, Dahana, K. (2017). Kulit Manggis Hidup Sehat Berkat Sang Ratu yang Berkhasiat. Jakarta: PT Gramedia Pustaka Utama. 1–4.

Wulandari, D. (2014). Pengaruh Pemberian Jus Kulit Manggis terhadap Penurunan Kadar Gula Darah pada Penderita Diabetes Mellitus di Puskesmas Wonokromo Surabaya. Skripsi. Surabaya: Universitas Nahdlatul Ulama.




DOI: https://doi.org/10.33024/mnj.v5i11.10076

Refbacks

  • Saat ini tidak ada refbacks.


Penerbit: Universitas Malahayati


 Creative Commons License

Semua artikel dapat digunakan dibawah lisensi Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License