Buah naga (hylocereus polyrhizus) dan buah bit (beta vulgaris) terhadap peningkatan kadar hemoglobin

Rohanah Rohanah, Ratumas Ratih Puspita, Rafika Dora Wijaya, Rita Dwi Pratiwi, Jelika Avelia Hareva

Abstract


Background: Adolescents experience menstruation, have unhealthy eating habits, and cannot provide enough nutrients needed by the body to maintain Hb formation. If this happens for a long time, it will reduce Hb levels and cause anemia. So it can be seen that young women are the group most at high risk of experiencing anemia.

Purpose:  To determine the effectiveness of giving dragon fruit and beetroot juice on hemoglobin levels in anemic adolescents.

Method: A quasi-experimental design with a two-group pre-test and post-test design. We collected data through Hb examination before and after the intervention—the sample of 60 early adolescent participants who experienced anemia. The collecting sample was by purposive sampling.

Results: Statistical test using the Wilcoxon test obtained an average hemoglobin level after administration of Dragon Fruit juice 13.03 ± 1.27g/dl and an average hemoglobin level after administration of beetroot juice 12.03 ± 0.32g/dl and difference in the difference in hemoglobin levels after administration of Dragon Fruit juice and Beet Fruit juice 1 ± 0.95 g/dl. Statistical test results obtained p-value = 0.001, ɑ: 0.05) p-value (0.001) < (0.05), its means that there is an effect of giving dragon fruit and beetroot juice to anemic adolescents.

Conclusion: Dragon fruit and beetroot juice can increase Hb levels in anemic adolescents.

Suggestion: For early adolescents is essential to prevent anemia, including consuming foods high in hemoglobin, such as dragon fruit and beetroot.

Keywords: Adolescent; Anemia; Beetroot; Dragon Fruit; Haemoglobin

Pendahuluan: Remaja putri pada dasarnya mengalami menstruasi dan memiliki perilaku kebiasaan makan yang tidak sehat dan tidak mampu mencukupi zat makanan yang di butuhkan oleh tubuh untuk proses sistensis pembentukan Hb. Jika terjadi dalam waktu yang lama akan mengakibatkan kadar Hb berkurang dan menyebabkan anemia. Maka dapat dilihat bahwa remaja putri merupakan kelompok yang paling berisiko tinggi mengalami anemia.

Tujuan: Mengetahui efektivitas pemberian jus buah naga dan buah bit terhadap kadar hemoglobin pada remaja anemia.

Metode: Quasi eksperiment dengan rancangan two group pre-test and post-test design, data yang dikumpulkan dengan cara pemeriksaan Hb sebelum dan sesudah intervensi. Jumlah sampel sebanyak 60 partisipan remaja awal yang mengalami anemia diambil dengan tehnik purposive sampling.

Hasil: Uji statistic dengan menggunakan uji Wilcoxon diperoleh rata-rata kadar hemoglobin sesudah pemberian jus Buah Naga 13,03 ± 1,27g/dl dan rata-rata kadar hemoglobin sesudah pemberian jus Buah Bit 12,03 ± 0,32g/dl dan perbedaan selisih kadar hemoglobin sesudah pemberian jus Buah Naga dan jus Buah Bit 1 ± 0,95g/dl. Hasil uji statistic diperoleh nilai (p-value=0,001, ɑ: 0,05) nilai p (0,001)< (0,05), sehingga dapat disimpulkan bahwa ada pengaruh pemberian jus buah naga dan buah bit terhadap peningkatan kadar HB  pada remaja anemia

Simpulan: Jus buah naga dan buah bit dapat meningkatkan kadar Hb pada remaja anemia.

Saran: Bagi remaja awal penting untuk mencegah anemia salah satunya dengan mengkonsumsi zat makanan yang tinggi haemoglobin seperti buah naga dan buah bit.


Keywords


Anemia; Buah Bit; Buah Naga; Hemoglobin; Remaja

Full Text:

PDF SIMILARITY

References


Aprilia, I. N. (2020). Effects of Adolescent Pregnancy on the Occurrence of Anemia and KEK in Pregnant Women. Jurnal Ilmiah Kesehatan Sandi Husada, 11(1), 554–559. https://doi.org/10.35816/jiskh.v10i2.347

Aryanta, I. W. R. (2022). Manfaat Buah Naga Untuk Kesehatan. Widya Kesehatan, 4(2), 8–13. https://doi.org/10.32795/widyakesehatan.v4i2.3386

Auliyah, A. S. (2022). Pengaruh Pemberian Jus Buah Naga Terhadap Anemia Pada Ibu Hamil. Mega Buana Journal of Midwifery, 1(2), 50-55.

Babarykin, D., Smirnova, G., Pundinsh, I., Vasiljeva, S., Krumina, G., & Agejchenko, V. (2019). Red Beet Impact on Human Health. Journal of Biosciences and Medicines, 07(03), 61–79. https://doi.org/10.4236/jbm.2019.73007

Dewi, D. P., & Astriana, K. (2019). Jurnal Riset Sains dan Teknologi Efektifitas Pemberian Jus Buah Bit (Beta Vulgaris. L) Sebagai Minuman Fungsional Penurun Tekanan Darah pada Lansia Effectiveness of Beet Juice (Beta Vulgaris. L) as a Functional Drink of Blood Pressure in Elderly. Jurnal Riset Sains Dan Teknologi, 3(1), 35–40.

Fatmawati, F., Laenggeng, A. H., & Amalinda, F. (2018). Analisis Kandungan Gizi Makro Kerupuk Buah Naga Merah (Hylocereus Polyrhizus). Jurnal Kolaboratif Sains, 1(1).

Firdaus, H., Indriani, I., Selamet, S., & Wahyudi, N. R. C. T. (2019). Powering dragon fruit sukses berkebun buah naga dengan teknik penyinaran listrik di Kabupaten Banyuwangi. Prosiding SENIATI, 5(1), 363-369.

Hamidah, S. (2015). Sayuran dan Buah Serta Manfaatnya Bagi Kesehatan Disampaikan dalam Pengajian Jamaah Langar Mafaza Kotagede Yogyakarta. Fakultas Teknik Universitas Negeri Yogyakarta, 1–10.

Hendarto, A., Febriyanto, R., & Kaban, R. K. (2018). Defisiensi Besi dan Anemia Defisiensi Besi pada Anak Remaja Obes. Sari Pediatri, 20(1), 1. https://doi.org/10.14238/sp20.1.2018.1-6

Hidayah, N., & Palila, S. (2018). Kesiapan Menghadapi Menarche pada Remaja Putri Prapubertas Ditinjau dari Kelekatan Aman Anak dan Ibu. Psympathic : Jurnal Ilmiah Psikologi, 5(1), 107–114. https://doi.org/10.15575/psy.v5i1.2021

Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. (2018). Hasil utama Riskedas 2018. Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan, Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. Diakses dari: https://kesmas.kemkes.go.id/assets/upload/dir_519d41d8cd98f00/files/Hasil-riskesdas-2018_1274.pdf

Le, T. L., Huynh, N., & Quintela-Alonso, P. (2021). Dragon fruit: A review of health benefits and nutrients and its sustainable development under climate changes in Vietnam. Czech Journal of Food Sciences, 39(2), 71-94.

Nuraeni, R., Sari, P., Martini, N., Astuti, S., & Rahmiati, L. (2019). Peningkatan Kadar Hemoglobin melalui Pemeriksaan dan Pemberian Tablet Fe Terhadap Remaja yang Mengalami Anemia Melalui “Gerakan Jumat Pintar.” Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat (Indonesian Journal of Community Engagement), 5(2), 200. https://doi.org/10.22146/jpkm.40570

Nuraeni, R., Sari, P., Martini, N., Astuti, S., & Rahmiati, L. (2019). Peningkatan Kadar Hemoglobin melalui Pemeriksaan dan Pemberian Tablet Fe Terhadap Remaja yang Mengalami Anemia Melalui “Gerakan Jumat Pintar”. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat (Indonesian Journal of Community Engagement), 5(2), 200-221.

Proverawati, A., & Wati, E. K. (2017). Ilmu gizi untuk keperawatan dan gizi kesehatan. Yogyakarta: Nuha Medika.

Puspita, R. R. (2019). Pengaruh Pemberian Buah Naga Terhadap Peningkatan Kadar Hemoglobin Pada Ibu Hamil Di Puskesmas Sindang Jaya Kabupaten Tangerang. Edu Dharma Journal: Jurnal Penelitian Dan Pengabdian Masyarakat, 3(2), 32. https://doi.org/10.52031/edj.v3i2.5

Putri, S. A., Nadya, W., Dewi, K. R., & Herbawani, C. K. (2022). Literature Review: Alteration in the Age of Menarche Among Indonesian Adolescent. KESMAS UWIGAMA: Jurnal Kesehatan Masyarakat, 8(1), 39–48. https://doi.org/10.24903/kujkm.v8i1.1406

Putri, S. Z., Budu, B., Gemini, G., & Natsir, R. (2021). Non-Pharmacological Interventions for Anemia Treatment: Systematic Review. Muhammadiyah International Public Health and Medicine Proceeding, 1(1), 283-312.

Sukarni, I., & Margareth, Z. H. (2016). Kehamilan Persalinan Dan Nifas, Yogyakarta.

Suradarma, I. G. A. B., Wijana, G., & Sutedja, I. N. (2019). Identifikasi dan Karakterisasi Sumber Daya Genetik Buah-buahan di Kabupaten Buleleng. Agrotrop : Journal on Agriculture Science, 8(2), 137. https://doi.org/10.24843/ajoas.2018.v08.i02.p04

Thamrin, H., Budu, B., Nontji, W., & Syariff, S. A. (2018). Buah Naga (Hylocereus Polyrhizus) Meningkatkan Kadar Hemoglobin pada Remaja Putri. Window of Health: Jurnal Kesehatan, 197-203.

Widayani, S., & Triatma, B. (2013). Penyuluhan Gizi Dan Kesehatan Serta Pembuatan Jus Sehat Untuk Lansia Agar Tetap Tampil Sehat Dan Ceria. Jurnal Abdimas, 17(1), 53-60.

Widyarni, A., & Qoriati, I. N. (2019). Analisis Faktor–Faktor Terhadap Kejadian Anemia Pada Ibu Hamil di Puskesmas Rawat Inap Mekarsari. PROMOTIF: Jurnal Kesehatan Masyarakat, 9(2), 225–230.

Wulandari, A. (2014). Karakteristik Pertumbuhan Perkembangan Remaja Dan Implikasinya Terhadap Masalah Kesehatan Dan Keperawatannya. Jurnal Keperawatan Anak, 2(1), 39–43.




DOI: https://doi.org/10.33024/hjk.v17i6.11800

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2023 Holistik Jurnal Kesehatan

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.